De Nederlandse Landgeit wordt tegenwoordig meestal gehouden als hobbygeit of op de kinderboerderij. Daarnaast kunnen ze ingezet worden voor het onderhouden en begrazen van natuurgebieden. In beperkte mate worden ze ook nog als melkgeit gehouden.

Uiterlijk:
Deze middelgrootte geit valt op door de stevige en vrij grote horens bij de bok. Bij de geit zijn de horens ook aanwezig maar een stuk minder groot van formaat. De beharing bij de bok is vrij lang en vaak draagt hij een bokkenpruik. De beharing van de geit is korter. De Landgeit kan in een groot aantal verschillende kleuren voorkomen. Meestal is hij bont gekleurd vooral wit met zwarte, blauw en/of bruine vlekken. Geiten met witte, zwarte en beige kleuren komen ook voor.

Bijzonderheden:
De Nederlandse Landgeit was bijna uitgestorven doordat het in de loop van de tijd werd gekruisd met allerlei andere rassen. Eind jaren vijftig werden de twee laatste exemplaren aan Diergaarde Blijdorp geschonken. Door op een zorgvuldige manier met andere overgebleven landgeiten te fokken werd het ras behouden. Inmiddels zijn er weer ruim 1000 geiten in Nederland aanwezig. Dit klassieke ras is sterk en kan goed tegen een wat kouder klimaat. Het wordt daarom ook wel ingezet voor het begrazen en onderhouden van natuurgebieden. Het stamboek voor de Nederlandse Landgeit wordt gevoerd door Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten.


De Nederlandse landgeit                 Nederlandse landgeiten



Meer info: www.landgeit.nl



Terug naar geiten houden.