Fermenteren in plaats van composteren Keukenafval wordt natuurvriendelijke bodemverbeteraar

Keukenafval geurloos verwerken tot waardevol organisch materiaal. Dat kan met de Bokashi-emmer. Zo is er ook voor kleinbehuisden een goede oplossing voor het verwerken van huishoudelijk groenafval. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. De Kleine Aarde deed de test!
Het is een bekend probleem in menig huishouden. Het keukenafval gaat al in de groene keukenbak rotten en zorgt voor een vervelende stank. De Bokashi-emmer biedt hier een oplossing voor. Bokashi is Japans voor `goed gefermenteerd organisch materiaal'. Dit fermenteren vindt plaats in twee handige keukenemmertjes van zo'n 40 centimeter hoog.

Bodemverbeteraar
Door het fermenteren in de speciale Bokashi-emmer krijgt het keukenafval een hogere voedingswaarde zonder rotting. Er ontstaat geen stank. Na het fermenteren is de inhoud van de Bokashi-emmer klaar voor verwerking in de tuin: bet eindproduct kan in de grond gewerkt worden als een belangrijke bodemverbeteraar. Planten krijgen meer energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.

Gebruik
Het gebruik van de Bokashi-keukenemmer is heel eenvoudig. Groenteresten kunnen in kleine stukjes in de emmer worden gegooid. Zodra er een laagje keukenafval is gevormd, dekt de gebruiker de afvallaag of met Bokashi-starter. Dit wordt in kant-en-klare zakjes bij de Bokashi keukenemmer geleverd. Bokash-starter zorgt ervoor dat het GFT-afval gaat fermenteren en voorkomt verrotting. Na het toevoegen van Bokashi-starter kan opnieuw kleingesneden GFT-afval in de emmer worden gegooid. Op deze wijze raakt de Bokashi-emmer laag voor laag vol. De termijn voor het vullen is ongeveer 2 weken.

Voedingrijk sap
Als de emmer vol is, begint in een zuurstofarme omgeving het echte verwerkingsproces. Dit duurt zo'n 1 tot 2 weken. Tijdens deze verwerkingsperiode wordt de tweede Bokashi-emmer, die standaard in het starterpakket zit, in de keuken geplaatst om het GFT-afval in te deponeren. Dagelijks kan de consument via een aftapkraantje aan de keukenemmer een voedingrijk sap aftappen. Dit sap is, mits goed verdund, een ideale plantenvoeding voor kamer- en tuinplanten.

  Natuurlijkerleven     24-04-2021 16:40     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.